Begint uw hart sneller te kloppen van het idee om zzp’er te worden? Dat komt mogelijk omdat u veel zin hebt om zelfstandige te worden, maar aan de andere kant bent u misschien huiverig voor de verantwoordelijkheden en risico’s die daarmee op uw schouders komen te rusten. In loondienst blijven of toch zzp’er worden? Voor allebei is iets te zeggen. Waarom doet u het niet allebei? Zzp’er en in loondienst, dat gaat prima samen. Maar hoe werkt het? En waar moet u op letten? De financieel experts van boekhouderzzp.com leggen het voor u uit in dit artikel.
Wat betekent het parttime ondernemerschap?
Wilt u op een veilige manier uw eerste stappen zetten als zzp’er, dan kan het parttime ondernemerschap en parttime in loondienst blijven een goede oplossing zijn. U kunt dan ‘proeven’ van het zelfstandig ondernemer zijn, terwijl u de zekerheid hebt van een deels vast salaris. Dat maakt het risico kleiner en overzichtelijker. Mogelijk dat u na een tijdje een beter zicht hebt op wat u echt wilt en of uw onderneming daadwerkelijk levensvatbar is. Dan kunt u alsnog de keuze maken om volledig zzp’er te worden. In de tussentijd zijn er wel een aantal belangrijke zaken waar u op moet letten.
Maak duidelijke afspraken met uw werkgever
Gaat uw werkgever ermee akkoord dat u parttime gaat werken en zzp’er wordt? Dan is de eerste stap gezet. Gaat u echter dezelfde werkzaamheden uitvoeren als die u bij uw werkgever uitvoert? Dan kan het zijn dat uw werkgever dat niet prettig vindt, vanwege de concurrentie. Kijk ook uw arbeidscontract na, is daar een concurrentiebeding in opgenomen? Kortom, als u aan de slag gaat als zzp’er en werknemer in loondienst, is het belangrijk om goede afspraken te maken met uw werkgever over de soort werkzaamheden en de uren dat u wel en niet beschikbaar bent.
Heb ik als parttime zzp’er dezelfde verplichtingen als fulltime zzp’ers?
Houd er rekening mee dat voor de uren dat u als zzp’er werkt, dezelfde verplichtingen hebt als fulltime zzp’ers. Zo dient u zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel en u aan te melden bij de Belastingdienst. Het is ook belangrijk dat u een aparte zzp aansprakelijkheidsverzekering afsluit. Verder bent u verplicht om een heldere boekhouding bij te houden en om uw btw-aangifte op tijd te doen. Verkijk u niet op uw boekhoudkundige verplichtingen. Dit moet goed geregeld zijn om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Vraag hier advies van een zzp boekhouder!
Hoeveel uren gaat u werken als zzp’er?
Zzp’ers kunnen een beroep doen op gunstige ondernemersregelingen, waarmee ze hun winst kunnen verlagen, zodat ze minder belasting betalen. Als parttime zzp’er kan dat lastiger zijn, want om hiervoor in aanmerking te komen, moet u aan het urencriterium voldoen. Dit houdt in dat u minimaal 1225 uur per jaar aan uw onderneming dient te besteden. U hebt dan recht op de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek. Als zzp’er en werknemer lukt het meestal niet om aan dit urencriterium te voldoen. Dat kan dus fiscaal gezien een nadeel zijn van deze manier van werken.
Parttime zzp’er en in loondienst: loonheffingskorting toepassen?
Een ander boekhoudkundig vraagstuk waar u mee te maken krijgt als u zzp’er en werknemer in loondienst bent, is het wel of niet toepassen van de loonheffingskorting. Als werknemer hebt u recht op loonheffingskorting. Deze ontvangt u als loonheffing op uw salarisstrook. Hebt u meerdere inkomsten, in dit geval dus al zzp’er, dan wordt de korting pas bepaald bij de belastingaangifte. Het kan gebeuren dat u gezien uw overige inkomsten wordt gekort op uw loonheffingskorting. Laat daarom uw boekhouder berekenen of het wel of niet verstandig is om de loonheffingskorting toe te passen.
Vergeet de KOR niet!
De afkorting KOR staat voor de ‘Kleineondernemersregeling’. Is uw omzet als deeltijd zzp’er per jaar minder dan € 20.000,-, dan kunt u mogelijk een beroep doen op deze regeling. U moet dan wel aangemeld zijn bij de Belastingdienst. De KOR betekent dat u vrijstelling krijgt voor de aangifte van uw omzetbelasting. Houd er wel rekening mee dat u dan dus ook geen btw rekent aan uw klanten. Op deze manier geniet u van minder administratieve rompslomp. U bepaalt zelf of u van deze regeling gebruik wilt maken. Kiest u voor de KOR, dan dient u hier minimaal 3 jaar gebruik van te maken of totdat uw omzet boven de € 20.000,- uitkomt.
Zzp’er en werknemer in loondienst? Houd beide situaties gescheiden
Zorg dat u uw werkzaamheden als zzp’er en als werknemer gescheiden houdt. Laat beide ‘jobs’ niet met elkaar in de knel komen. Hierboven hadden we het al over het concurrentiebeding waar u rekening mee moet houden. Een ander aandachtspunt is om de inkomsten uit uw parttime ondernemerschap gescheiden te houden van uw salaris als werknemer. Open daarom een aparte zakelijke rekening voor de inkomsten uit uw zaak. Uw salaris uit loondienst ontvangt u op uw privérekening. Zo houdt u een goed overzicht van uw geldstromen en is alles boekhoudkundig goed te overzien.