Waarom kiezen voor een deurwaarder?

Deurwaarder is een bijzonder beroep in Nederland en ook daarbuiten. Als deurwaarder ben je een openbaar ambtenaar, dit houdt in dat je als deurwaarder onder meer een dagvaarding mag uitgeven tegen iemand en beslag mag leggen op iemands spullen. Maar, wanneer kies je voor het inzetten van een deurwaarder? In deze blog leggen we het aan je uit. Het inzetten van een deurwaarder is een maatregel die, hoewel vaak een laatste en uiterste middel, soms toch echt noodzakelijk is.

De taken van een deurwaarder

Het takenpakket van een deurwaarder is vrij uitgebreid. Wanneer de deurwaarder wordt ingeschakeld mag hij gebruikmaken van een aantal machtsmiddelen. Als openbaar ambtenaar is het wettelijk gezien toegestaan om deze dwangmaatregelen toe te passen om goederen in te vorderen, een pand te ontruimen of een dagvaarding uitgeven. Doorgaans wordt een deurwaarder ingezet door een partij om beslag te leggen op geld, goederen of andere eigendommen van de andere. Vaak wordt een deurwaarder ingeschakeld bij financiële conflicten, achterstallige- of wanbetalingen. Omdat een deurwaarder is aangesloten bij de Koninklijke Beroepsorganisaties van Gerechtsdeurwaarders en een beschermd beroep is, weet je zeker dat je altijd met een gecertificeerde deurwaarder te maken hebt.

Een deurwaarder inschakelen

Het inschakelen van een deurwaarder, als Stalman Deurwaarders, is dus een vrij vergaande maatregel. Helaas kan het soms niet anders en moet er een deurwaarder aan te pas komen om goederen of gelden terug te krijgen. Op zo’n moment komt de professionaliteit om de hoek kijken. Omdat deurwaarders een onberispelijke status hebben, treden ze ook vaak op als een soort intermediair of scheidsrechter tussen de twee partijen en houdt zich altijd aan hetgeen dat de wet voorschrijft. Ook kan een deurwaarder worden ingeschakeld bij executieverkopen- of veilingen. In Nederland is er een divers aanbod deurwaarders werkzaam.

Wat valt niet onder het taken van een deurwaarder?

Uiteraard zitten er ook restricties aan het beroep van een deurwaarder. Zo mag een deurwaarder nooit zomaar een huis binnenkomen zonder een geldig bevel van de politie of rechtelijke macht. Ook mag een deurwaarder geen beslag leggen op diverse levensmiddelen of spullen waarmee men voorziet in het levensonderhoud.

Een deurwaarder: een zakelijke oplossing

Het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder of belastingdeurwaarder is een wettelijk en vaak ook laatste middel. Wanneer je een deurwaarder in de hand neemt weet je zeker dat de afwikkeling van het proces op een wettelijke en nette manier gebeurt. Wat betreft de kosten is het niet eenvoudig om te zeggen wat het precies kost om een deurwaarder in te schakelen. Dit is erg afhankelijk van de situatie en de diensten die verlangd worden; ook hoeveel euro teruggevorderd moet worden heeft invloed op het prijskaartje dat de deurwaarder stelt. Daarmee is het een relatief dure ingreep, maar die, zoals we al zeiden, soms toch echt noodzakelijk is. Wanneer je in Nederland een deurwaarder inschakelt, weet je zeker dat het om een wettelijk goedgekeurde instantie gaat die professioneel en doeltreffend te werk gaat.