Waarom is het belangrijk om over geld te praten?

In de loop van ons leven zijn er veel ongemakkelijke vragen en gesprekken die we moeten voeren. Die over geld zijn misschien wel het moeilijkst. Over het algemeen vinden mensen de persoonlijke financiën het moeilijkste onderwerp om met anderen te bespreken. Moeilijker nog dan praten over de dood, politiek en religie. En ondanks het feit dat geld een belangrijke oorzaak is van stress in relaties (en vaak wordt genoemd als de belangrijkste reden voor echtscheiding), bespreken veel stellen niet hoe ze hun geld zullen beheren nog voordat ze gaan trouwen.

De gevolgen van het niet praten over onze financiën kunnen ernstig zijn. Met negatieve gevolgen voor onze gezondheid, rijkdom en geluk. Mensen bouwen vaak torenhoge schulden op, sparen niet, of zijn niet op de hoogte van financiële basisregels. Vaak omdat ze zich schamen om hun vrienden en/of familie om advies te vragen over geld. Terwijl het juist goed kan zijn om meer te praten over geld. Soms moet er bewindvoering in Ede aan te pas komen. 

Openheid is belangrijk

Een meer open benadering van praten over geld kan leiden tot betere financiële resultaten. Kinderen uit huishoudens waar openlijk over financiën werd gesproken, hebben in hun leven minder vaak problemen met impulsieve uitgaven. Ze komen minder vaak in de schulden terecht. Gewoon vrienden en familie vragen naar hun strategieën en ervaringen op het gebied van persoonlijke financiën kan ook leiden tot waardevolle inzichten.

Hoe pak je het gesprek aan?

Hoewel veel mensen intuïtief begrijpen dat open gesprekken met vrienden en familie over financiën gunstig zijn, is het moeilijk om dat initiatief daadwerkelijk te nemen. Het plannen van een specifiek tijdstip voor een gesprek kan al een goede eerste stap zijn. Hieronder enkele vragen die je iemand zou kunnen stellen die het financieel (net iets) beter in orde heeft dan jijzelf.

Wat is het beste financiële advies dat je ooit hebt gekregen?

Hoe ga je om met een grote onverwachte uitgave? Heb je geld gespaard of iemand die je om hulp zou kunnen vragen?

Spaar je momenteel? Ben je tevreden met hoeveel je spaart?

Heb je een budget?

Hebt je ooit met succes onderhandeld over loonsverhoging? Hoe heb je dat gedaan?

Als we meer openheid geven over geld, merken we vaak dat we niet de enigen zijn met vragen en zorgen. Uiteindelijk kunnen persoonlijke financiën een complexe wereld zijn om in te navigeren. Door open te zijn over de dingen die we graag met anderen delen, kunnen we medestanders vinden die ons op het juiste spoor houden om onze doelen te bereiken.