Waarom gebruik van een boekhoudprogramma een slimme zet is voor elk bedrijf

Het voeren van een correcte boekhouding is essentieel voor elke onderneming. Het gaat hierbij niet alleen om het bijhouden van de inkomsten en uitgaven, maar ook om belastingaangiften en het verkrijgen van inzicht in de financiële gezondheid van het bedrijf. Echter, handmatig bijhouden van de boekhouding kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Het gebruik van een boekhoudprogramma is dan ook een slimme zet voor elk bedrijf. In dit artikel geven wij vijf redenen waarom.

 

Geautomatiseerd proces

Een boekhoudprogramma automatiseert de meeste activiteiten van de boekhouding. Hierdoor kun je efficiënter en sneller werken. Denk hierbij aan het importeren van banktransacties, het opstellen van facturen en de bijbehorende boekingen. Hoewel het investeren in een boekhoudprogramma in eerste instantie kosten met zich meebrengt, kan het uiteindelijk juist geld en tijd besparen. 

 

Betere organisatie

Het gebruik van een boekhoudprogramma creëert meer organisatie in financiën en administratie. Dit komt omdat alle facturen, offertes en andere financiële documenten op één plek staan. Het archiveren en opzoeken van documenten gaat hierdoor sneller. Hierdoor wordt tijd bespaard en de efficiëntie verbeterd.

 

Betrouwbare informatie

Het bijhouden van de boekhouding in een boekhoudprogramma kan helpen de kwaliteit van de financiële gegevens te verbeteren. Het programma heeft namelijk ingebouwde controles op het invoeren van data en berekeningen. Fouten kunnen hierdoor worden voorkomen. Bovendien kan het programma helpen bij het identificeren van trends in de financiële data, waardoor het eenvoudiger wordt om belangrijke beslissingen te nemen. 

 

Makkelijk te delen

Een voordeel van het werken met een boekhoudprogramma gebruiken is dat het gemakkelijker is om informatie te delen met externe partijen. Denk hierbij aan je accountant of aan de belastingdienst. Met één druk op de knop is de informatie beschikbaar. Dit maakt het proces eenvoudiger, overzichtelijker en sneller.

 

Beter te beveiligen

Vanzelfsprekend moet financiële informatie goed beveiligd worden. Het gebruik van een boekhoudprogramma maakt het eenvoudiger om de financiële administratie goed te beveiligen tegen hackers of andere bedreigingen. De meeste boekhoudprogramma’s zijn beveiligd met wachtwoorden en encryptie. Zorg wel dat je ook zelf de benodigde beveiligingsmaatregelen neemt, zoals het regelmatig veranderen van wachtwoorden en het selectief toegankelijk maken van data.

 

Het gebruik van een boekhoudprogramma is een slimme zet voor elk bedrijf. Het automatiseert de boekhouding, maakt het werk efficiënter, zorgt voor betere organisatie en betrouwbare informatie, is eenvoudiger te delen en kan beter beveiligd worden. Hoewel er in de eerste instantie kosten aan verbonden zijn, kan het uiteindelijk geld en tijd besparen. Daarbij is het een investering in de toekomst, waarbij je als ondernemer de juiste keuze maakt voor het bedrijf en haar financiële gezondheid. Kijk hier voor nog meer informatie.