Waar moet ik op letten bij het inschakelen van een accountant?

Een accountant controleert de jaarrekening van uw bedrijf en adviseert u bij vraagstukken die te maken hebben met financiën en administratie. Accountant is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich accountant noemen. Een accountant is gebonden aan strenge regels, omdat deze een belangrijke maatschappelijke rol vervult. Een accountant kan meer dan alleen het opstellen en controleren van een jaarrekening en dat maakt het een hele invloedrijke en belangrijke functie binnen een onderneming. U leest hier waar u moet letten bij het inschakelen van een accountant.

 

Accountant is een beschermd beroep

Dat niet iedereen zich accountant mag noemen, heeft te maken met de belangrijke rol die een accountant vervuld in de maatschappij. Een accountant heeft veel invloed op de financiële administratie van een onderneming. Zo stelt hij de jaarrekening op of controleert deze op onvolledigheid en correctheid. Maar hij is ook een aanspreekpunt en adviseur bij vragen over financiën en administratie. Een accountant die zijn positie misbruikt of niet goed invult kan veel schade aan een onderneming en de maatschappij berokkenen. De titel accountant wordt daarom pas verkregen na een uitgebreide opleiding en praktijkervaring. Ze zijn gebonden aan vijf fundamentele beginselen:

  • professionaliteit;
  • integriteit;
  • objectiviteit;
  • vakbekwaamheid en zorgvuldigheid;

 

Hoe erken ik een goede accountant?

In Nederland noemen we een accountant die staat ingeschreven in het accountantsregister van de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) een registeraccountant (RA). Een registeraccountant heeft de wettelijke bevoegdheid om een controleverklaring af te geven over de getrouwheid van een jaarrekening. Zoekt u een accountant voor uw onderneming, zorg dan dat u een registeraccountant inschakelt. Belangrijk bij het kiezen van een geschikte accountant is het gevoel dat u krijgt tijdens het kennismakingsgesprek. Begrijpt de accountant waar u het over heeft en snapt u waar de accountant het over heeft? Is hij bereid om mee te denken of krijgt u het gevoel dat hij niet naar uw input luistert?

 

Een accountant inschakelen

U kunt een accountant in Hoofddorp inschakelen als u een groot bedrijf heeft en ook bij een kleine onderneming kan een accountant een absolute meerwaarde zijn. Bedenk vooraf goed wat u van een accountant verwacht en welke taken u graag aan uw accountant over wilt laten. Een goede accountant denkt met u mee en begrijpt uw situatie. Spreek als het kan altijd meerdere potentiële accountants, zodat u vergelijkingsmateriaal heeft.