Uitkeren lijfrente: Hoe werkt het en waarom is het belangrijk

Het uitkeren lijfrente zorgt dat jij gegarandeerd bent over een stabiel inkomen tijdens jouw pensioen. Ondanks dat vaak wordt gezegd dat geld niet gelukkig maakt, kan geld wel helpen om meer rustgevend jouw pensioen te ervaren. Het uitkeren van een lijfrente gaat gemakkelijk en jij hoeft zelf maar een paar zaken hiervoor te regelen.

Wat houdt een lijfrente in

Door een lijfrente op te bouwen, bouw jij een extra betalingsstroom op voor wanneer jij met pensioen gaat. Het is dus een financieel product die bestaat om meer zekerheid te creëren voor gepensioneerden. De periode waar jouw uitkering van jouw lijfrente begint, is wanneer jij jouw pensioen bent begonnen. Tijdens deze periode kan je dus naast een AOW en een pensioenfonds nog een andere betalingsstroom verwachten. Je kunt een lijfrente zelfstandig opbouwen door gebruik te maken van een beleggingsfonds. Het uitkeren van een lijfrente gaat dan ook in de toekomst via jouw gekozen beleggingsbedrijf. Een van de bedrijven die jij kunt vertrouwen met jouw lijfrente geld is SynVest. Dit bedrijf is namelijk gespecialiseerd in verschillende vormen van beleggen, waaronder het opbouwen van een lijfrente.

Waarom is het voordelig om een lijfrente op te bouwen

Het sparen van een lijfrente en het uitkeren van deze lijfrente brengt een aantal voordelen mee. Het is uiteraard niet voor niets dat veel mensen in Nederland ervoor kiezen om dit fonds op te bouwen. Een lijfrente is vergelijkbaar met een spaarrekening die jij op jouw persoonlijke bankaccount opbouwt, maar het werkt net wat anders. Als jij wenst om tijdens jouw werkende jaren op vakantie te gaan, kan jij een deel van jouw spaargeld gebruiken om dit te financieren. Een lijfrente werkt niet zo. Je krijgt in principe pas toegang tot het geld wanneer het uitkeren van jouw lijfrente is begonnen. Deze uitkering start zodra jij jouw pensioen bent begonnen. De exacte start van de uitkering van jouw lijfrente heb je zelf in de hand. Je kunt dus ook bepalen om nog een paar jaar extra door te sparen zodat jouw lijfrente pas 5 jaar later van start gaat. Een belangrijk element van het uitkeren van een lijfrente is dat jij pas belasting hoeft te betalen over dit geld wanneer jij het hebt ontvangen. Op het moment dat jij het aan de kant zet in jouw fonds betaal jij hier geen belasting over. Hierdoor profiteer jij van een belastingvoordeel. Kijk op SynVest.nl voor meer voordelen!

Het uitkeren van een lijfrente

Het is zowel belangrijk om op de hoogte te zijn van hoe een lijfrente werkt wanneer het uitkeren van jouw lijfrente van start gaat als wanneer jij pas jouw lijfrente aan het opbouwen bent. Normaliter wordt het uitkeren van jouw lijfrente uitgevoerd door maandelijks of jaarlijks een bepaald bedrag van jouw totale fonds over te maken naar jou. Op deze manier kan jij jouw maandelijkse inkomen verhogen. Echter, kan jij er ook voor kiezen om jouw lijfrente in één keer over te plaatsen naar jouw spaarrekening. In dit geval betaal je vaak wel meer belasting over het inkomen dan wanneer jij het in een lange termijn laat doen. Er wordt met het uitkeren van de lijfrente rekening gehouden met allerlei verschillende scenario’s, onder andere overlijden en echtscheidingen. Vraag altijd meer informatie op over hoe jouw lijfrente wordt beheerd in deze uitzonderlijke gevallen zodat jij niet in de toekomst voor verrassingen komt te staan.