Een klant die niet betaalt? schakel een incasso in

Het is voor je onderneming erg vervelend als een van je klanten de rekening niet wilt betalen. Omdat je onderneming recht heeft op het geld, is het belangrijk dat de schuld zo snel mogelijk ingelost word. Hier kan je meer informatie vinden over wat je kan doen wanneer een klant niet betaald. 

 

Waarom betaald een klant de rekening niet?

Waarom een klant de rekening niet betaald kan meerdere oorzaken hebben. Als de klant een bedrijf is dan is de reden vaak dat het bedrijf in de financiële problemen zit en dus aan het omvallen is. Ook kan het zijn dat een bedrijf niet tevreden is met de afgenomen diensten of producten. Wanneer de klant een particulier is dan is de oorzaak meestal dat de klant in de financiële problemen zit en het niet kan betalen. Meestal laat een klant dit dan weten en tonen bedrijven er begrip voor maar er zijn ook klanten die nooit weer wat zich van laten horen. Je kan dit in veel gevallen voorkomen door credit management software toe te passen. 

 

Hoe kan ik de schuld innen?

Wanneer een klant niet heeft betaald en aangeeft het bedrag ook niet te willen betalen, dan kan het erg lang duren voordat je onderneming het geld ontvangt. Het kan ook voorkomen dat de klant het bedrag nooit gaat betalen. Omdat je onderneming recht heeft op dat geld en er geen oplossing is gevonden met de klant, dan kan je het beste een incasso inschakelen. Een incassobureau neemt in sommige gevallen de schuld over van je onderneming maar dat is niet in alle gevallen zo. De incassobureau gaat namens jouw onderneming het geld proberen te innen bij de klant. Wanneer de klant in financiële problemen zit dan kan de klant altijd een betalingsregeling treffen met het incassobureau. Wanneer de klant besluit om nog steeds niks van zich te laten horen of om de rekening niet te betalen, dan geeft het incassobureau het dossier door aan een gerechtsdeurwaarder. De gerechtsdeurwaarder gaat dan de klant via de rechtbank dwingen het geld te betalen. Wanneer dit niet gedaan word, dan heeft de gerechtsdeurwaarder het recht om beslag te leggen op de inkomsten, inboedel of voertuig van het klant. Het bedrag wat de klant moet betalen kan dan al snel driehonderd a vierhonderd euro meer zijn. 

 

Waarom het belangrijk is om een incassobureau in te schakelen

Voor je onderneming is het erg belangrijk om een incassobureau in te schakelen omdat het openstaande bedrag een gedeelte is van je winst en omzet. Ook is het voor iemand die in de financiële problemen zit belangrijk dat je een incassobureau ingeschakeld. Veel mensen weten niet hoe ze uit de financiële problemen moeten komen en gaan na de zoveelste incassobrief hulp zoeken bij een organisatie. Soms vragen schuldenaars dan vrijwillig bewindvoering aan. Dit is zeer verstandig want dat houd in dat de schuldenaar niet meer over zijn of haar eigen geld beschikt en dat een schuld beheerder of bewindvoerder dit gaat doen. Hierdoor leert de persoon omgaan met geld en schulden. De kans is groot dat de persoon dan al vrij snel uit de schulden is en ook niet meer in financiele problemen komt.