Drie redenen waarom algemene voorwaarden voor elke ondernemer onmisbaar zijn

Algemene voorwaarden, iedereen kent ze wel. Lang niet altijd worden ze op waarde geschat. Het komt regelmatig voor dat ‘de kleine lettertjes’ niet of nauwelijks gelezen worden en voor veel ondernemers is het dan ook de vraag waarom algemene voorwaarden zo onmisbaar zijn. Door de hoge mate van abstractie kunnen veel mensen er zich maar weinig bij voorstellen. Het kost ook nog eens veel tijd om ze op te stellen en je moet goed nadenken over wat je in je algemene voorwaarden opgenomen wilt hebben. Toch zijn algemene voorwaarden van onschatbaar belang voor een bedrijf. Het zijn zakelijke spelregels die jou en jouw klanten tijd besparen, duidelijkheid verschaffen, en risico’s helpt uitsluiten.

 

Je beperkt risico’s

Ondernemen is een risico nemen. Als ondernemer geniet je van vrijheid, maar die komt wel met een prijs. Om vervelende situaties tot een minimum te beperken stel je algemene voorwaarden op. Hoewel het wettelijk niet verplicht is om als ondernemer algemene voorwaarden te hanteren is zonder deze voorwaarden ondernemen een onverantwoord groot risico. Denk bijvoorbeeld aan een exoneratieclausule. Hiermee kun je je aansprakelijkheid beperken en zo procedures en kostelijke schadeclaims voorkomen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over vervelende situaties en je bezighouden met waar je goed in bent: ondernemen.

 

Het maakt internationaal ondernemen makkelijker

Internationaal ondernemen wordt elke dag groter en belangrijker. Of je nou op grote of kleine schaal onderneemt, we leven in een internationale samenleving die zich alleen nog maar zal gaan uitbreiden. De algemene voorwaarden zijn het ultieme vangnet voor jou als ondernemer. Je dekt je hiermee in mocht je onverhoopt in een geschil met een andere partij terecht komen. Maar dan moeten de juridische vertalingen van de algemene voorwaarden wel betrouwbaar en volledig waterdicht zijn. Dit is vakwerk en vereist kennis. Alleen dan weet je zeker dat je in je recht staat mocht dat nodig zijn.

 

Je bespaart tijd

Als ondernemer kom je altijd tijd te kort en tijd kost geld. Er zitten nou eenmaal altijd te weinig uren in een dag als je een onderneming draaiende houdt. Veel ondernemers zien op tegen het opstellen van algemene voorwaarden. Het zijn toch maar kleine lettertjes die niemand leest, wordt gedacht. Toch is dat geen juiste gedachtegang. Sterker nog, het opstellen van algemene voorwaarden gaat je heel veel tijdswinst opleveren. Doordat je de algemene voorwaarden standaard gaat laten gelden wanneer je overeenkomsten sluit, bespaar je jezelf veel tijd en moeite. Zo hoef je niet bij elke overeenkomst weer onderhandelingen aan te gaan.

 

Meer weten? Kijk op Traduix.com.