Je hoopt ze nooit nodig te hebben en je hoopt al helemaal niet eentje aan je deur te krijgen: deurwaarders. Toch gebeuren beide situaties vaker dan je denkt. Maar wat is en doet een deurwaarder precies? En wat is het verschil met een gerechtsdeurwaarder? Je leest het in deze blog!
Wat is een deurwaarder?
In de volksmond wordt een gerechtsdeurwaarder gewoon “deurwaarder” genoemd. Eigenlijk is dit niet terecht, want er zit wel degelijk verschil tussen beide termen. Een deurwaarder is werkzaam in de rechtbank, maar mag geen vonnis van de rechter uitvoeren. Een gerechtsdeurwaarder mag dit wel. Daarnaast is een gerechtsdeurwaarder een beschermd beroep.
Een gerechtsdeurwaarder inschakelen doe je wanneer klanten weigeren om facturen te betalen. Vaak worden er dan vorderingen verstuurd en wanneer ook dit niet blijkt te werken krijgt de persoon een dagvaarding en wordt er beslag gelegd op bijvoorbeeld de inboedel.
Wat doet een deurwaarder?
Een deurwaarder voert verschillende werkzaamheden uit. De werkzaamheden worden verdeeld in ambtelijke taken en niet-ambtelijke taken. Onder ambtelijke taken vallen werkzaamheden zoals het betekenen van een akte en het uitvoeren van een vonnis of uitspraak van de rechter. Deze werkzaamheden mag alleen een gerechtsdeurwaarder doen.
Een deurwaarder doet het volgende:
- Akte betekenen: de betrokken personen op de hoogte stellen.
- Uitvoeren van een vonnis of uitspraak: dit kan bijvoorbeeld een beslaglegging zijn of het ontruimen van een woning.
- Innen van openstaande facturen: ondersteunen tijdens het minnelijke traject om de kans op betaling te vergroten.
- Vaststelling: dit is een feitelijke beschrijving van de situatie en vormt onderdeel van de bewijslast.
- Schuldbemiddeling: het ondersteunen bij de totstandkoming van de betalingsafspraak.
- Nalatenschappen verkopingen: voor het verkopen van je nalatenschap moet je ook een deurwaarder inschakelen.
- Juridische bijstand: tot slot is een deurwaarder vaak goedkoper dan een advocaat, en je kunt de deurwaarder dus ook inschakelen voor juridische bijstand.
Deurwaarder voor particulieren en bedrijven
Zowel als particulier als bedrijf kun je een deurwaarder inschakelen. Als bedrijf is een deurwaarder erg waardevol bij het innen van betalingen van openstaande facturen, het starten van een gerechtelijke incasso, het uitvoeren van het vonnis van de rechter en voor juridisch advies.
Als particulier kan het soms nodig zijn om een deurwaarder in te schakelen wanneer je ex-partner of een familielid weigert te betalen, bijvoorbeeld wanneer je geld uitgeleend hebt wat je niet terug krijgt. Ook wanneer je bijvoorbeeld een woning hebt verhuurt en de bewoners de huur niet betalen of met de noorderzon vetrokken zijn, is een deurwaarder nodig.